Автор: bird.bgПрескъпият апартамент на Даниел Лорер в офис-сградата на ул “Чаталджа 3

...
Автор: bird.bgПрескъпият апартамент на Даниел Лорер в офис-сградата на ул “Чаталджа 3
Коментари Харесай

Апартаментът на Лорер с частен асансьор като на Цветанов

Автор: bird.bg

Прескъпият апартамент на Даниел Лорер в офис-сградата на ул “Чаталджа ” 3 в действителност е мезонет с обща повърхност 234 кв.м. и частен асансьор към подземния паркинг. Конфигурацията е сходна на случая на Цветан Цветанов от " Апартаментгейт ". Лорер купува своя първокласен парцел към този момент ремонтиран само за 768 евро на кв. м. За съпоставяне, Цветанов се снабдява със своя фамозен апартамент три години преди министър Лорер за 625 евро на кв.м. И в двата случая има явно симулативни покупко-продажби.

Свързани текстове: Дума против документ: Според Търговския указател Асен Василев продължава да има офшорка. Той отхвърля

Винетките на Промяната

Даниел Лорер твърди, че вложил големи пари в ремонт, с цел да продаде мезонета година по-късно за 4000 евро на кв.м. Според източници на BIRD това не е правилно, а Лорер е придобил парцела откакто той към този момент е ремонтиран от компанията “СТВ Консълтинг ”. Проверка на BIRD сподели, че първокласното жилище се води “офис ” и в разрешителното за градеж, и в издадения в края на 2020 година Акт 16. Отделно от това има данни, че Асен Василев също е употребил парцел на някогашната си компания “СТВ Консълтинг ” в същата постройка, само че не е заявил този факт.

Както разкри BIRD цялата постройка на Чаталджа 3 е изкупена от бизнесдамата Светослава Арнаудова, известна като “Кралицата на винетките ”. Тя е платила 1,86 милиона лева. за жилището на Даниел Лорер и 3,1 милиона лева. за всички останали пространства в постройката, в това число подземния гараж, фитнеса, офисите и поземления парцел. Високата цена, замесването на политически лица и естеството на бизнеса на Арнаудова, който зависи от страната, провокираха политически скандал в Народното събрание. На дневен ред излезе и от дълго време оповестения от BIRD факт, че Василев към момента се води притежател на офшорна компания, в нарушаване на закона.

След два дни безмълвие пристигнаха и първите мнения от Василев и Лорер, само че те провокираха нови въпроси. Василев въобще не разяснява офшорката си, само че обстойно споделя за връзките си с „ СТВ Консълтинг “ и по какъв начин тази компания купила и реконструирала постройката на ул. “Чаталджа ” с ипотечен банков заем.

“Да се погрижа за туите в градината ”

“През май 2021 година излизам от компанията и с това завършва моето присъединяване в „ СТВ Консълтинг “ ЕООД, което е видно и от Търговския указател. ”, казва Асен Василев. Но той резервира финансови и стопански връзки с фирмата  “СТВ Консълтинг ” ЕООД дълго време откакто я напуща официално като я продава за 99 лева. на своя сътрудник Марио Сотиров.

В кратко видео публикувано в профила на Асен Василев в обществената мрежа Фейсбук той споделя “Днес бях решил да се погрижа за туите в градината… “. Василев е застанал в двора на постройката на ул. “Чаталджа ” 3. Датата е 22.04.2023 година Видеото е формалното доказателство, че най-малко до пролетта на 2023 г. Асен Василев употребява този парцел. Там се намира офисът на Продължаваме Промяната, само че от 2022 година Василев си е обзавел като жилище част от единия офис.

 

Към момента на видеото (22 април 2023 г.) офисите и градината с туитепринадлежат на „ СТВ Консълтинг “ ЕООД и по закон използването на непознат неподвижен парцел би трябвало да се заявява. Асен Василев не е спазил това изискване в нито една от декларациите си като министър и народен представител.

Това не е единственото нарушаване на финансовия министър. По документи в Търговския регистър той към момента се води притежател на офшорна компания. И досега той заобикаля всевъзможни пояснения по тази тематика, макар, че надали е доста мъчно да се достави с документ, че е прекратил всевъзможни връзки с офшорката в законосъобразния период.

В своята позиция по абсурда “Винеткагейт ” Асен Василев се демонстрира добре информиран за строителната активност на “СТВ Консълтинг ” и нейното финансиране откакто завършва своето присъединяване във компанията, само че пък продължава да ѝ полива туите.

Асен Василев декларира обществено, че компанията е теглила заем от 2,9 млн. лева, с цел да купи и реконструира постройката. Остатъкът от заема бил погасен с продажбата на офисите. Но това не е напълно правилно. Кредитите в действителност са два.

“СТВ Консълтинг ” придобива постройката на 19.06.2019 година с ипотечен заем от Про Кредит Банк за 2,640,370.5 лева /а не за 2,9 млн./. Продавач е компанията “Арко Ирис ”, цената е 1,858,038.5 лева и Асен Василев става взаимен дебитор дружно с компанията.Както изяснява самия той, разликата от 800 000 лева сред цената на парцела и изтегленият банков заем е за финансиране на преустройството и ремонта на постройката.

Солидарната ипотека на “СТВ Консълтинг ” и Асен Василев е заличена няколко месеца след като той встъпва като длъжностен министър. Тоест, досега на заличаването той не е прекратил напълно връзките си с компанията. Ипотеката не е декларирана от Василев във встъпителната му декларация – против отговорности е маркирано “Нямам нищо за обявление ”.

Ситуацията се урегулира откакто на 28.04.2021 година “СТВ Консълтинг ” подписва още един ипотечен заем с Юробанк за 2,937,657 лева А на 13.07.2021 година /Василев към този момент е длъжностен министър/ е заличена ипотеката към Про Кредит Банк. В документа от Имотния указател не е отразен материалния интерес при заличаването, само че е вписана таксата от 1,320.19 лева, от която може да се заключи, че на банката е изплатен остатъка от заема на сума 1,320,190 лева Това прави тъкмо половината от заема, провиснал две години по-рано.

Докато строи и изплаща стремително заема си, компанията съумява да натрупа задължения от нормалната си активност, както се вижда от годишните финансови доклади. В момента “СТВ Консълтинг ” е подала заявление за банкрут, откакто американски жител съумя да ѝ запорира сметките.

Офис-апартамент с частен асансьор

Даниел Лорер пък се нанася в така наречен “офис ” на четвъртия етаж на ул. “Чаталджа ” 3 в края на 2021 година, откакто към този момент е министър. Сделката, с която придобива първокласното жилище е подписана с някогашната компания на Василев на 6 април 2022 година за прекомерно скромните 351 950 лева. или по 768 евро на кв.м.

За съпоставяне, Цветан Цветанов придобива своя асансьорен мезонет в първокласната постройка на Артекс посредством размени и доплащане за към 627 евро, само че това става три години преди Лорер.

Цената, на която някогашната компания на Асен Василев продава този парцел на министър Даниел Лорер, определено е по-ниска от пазарната. Едновременно с Лорер съсобственик на парцела става и неговата брачна половинка, която пък все още е началник на кабинета на Асен Василев.

Това значи, че е налице симулативна договорка с политическо лице във щета на компанията!

От друга страна препродажбата на жилището за 4059 евро на кв.м. само година по-късно е на повишена цена. Това се удостоверява не от какъв да е, а от Асен Василев, който твърди, че “СТВ Консълтинг ” е продала останалите офиси на “Кралицата на винетките ” на “пазарна цена ” от 2411 евро на кв.м.

Съществено за абсурда, станал прочут като “Винеткагейт ”, е разминаването сред изказванията на Лорер, че той е вложил надали не стотици хиляди за ремонт на апартамента-офис откакто го е придобил.

Два самостоятелни източника на BIRD настояват, че жилището си е било към този момент ремонтирано когато Лорер го придобива.

Дали е имало подобен ремонт не е мъчно да се откри в случай че по случая стартира следствие.

Впрочем, Даниел Лорер също не е заявил, че е употребил непознат имот за интервал от няколко месеца – от края на 2021 година до покупката на четвъртия и мансардния етажи през април 2022 година

Вероятно поради тези “пропуски ”, КПКОНПИ е открила, че Василев и Лорер имат несъответствия в декларациите си за периода 01.01 – 31.12.2021. Този факт обаче стана прочут чак през 2023 година, когато комисията без доста звук разгласява листата с нарушителите.

 

Инфо: bird.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР